Kuvat luovat tuttuuden tunnetta

Kuvat luovat tuttuuden tunnetta

Nettideittailussa kuvien merkitys korostuu. Kun itsestä laittaa kuvia deittisovelluksiin, tekisi mieli valita ne kivoimmista kuvakulmista otetut, täydellisimmät otokset, mutta auttaako se yksin oikeanlaisen kumppanin löytämisessä?

Kun muistelen aiemmin tapailemiani henkilöitä, muistelen muun muassa eräopasta ja koiramiestä. Nämä mielikuvat eivät syntyneet vain kyseisten henkilöiden työn tai lemmikkien pohjalta, vaan jo ennen heidän tapaamistaan näkemieni kuvien perusteella. Kun itsestään lataa kuvia deittisovellukseen, on hyvä tiedostaa kuvien voima.

Ihmisillä on tapana etsiä kaltaisiaan, toteaa taannoin lukemani Ulkonäköyhteiskunta-kirja. Parinvalinnassa, silloinkin kun se tapahtuu deittisovelluksen kautta, ei ole kyse parhaimman näköisen ihmisen etsimisestä, vaan itselle sopivimman tyypin löytämisestä. Potentiaaliset kumppaniehdokkaat eivät siis katso kuvia pelkkä ulkonäkö edellä, vaan ennemminkin yrittävät etsiä niistä vihjeitä siitä, kuka olisi itselle sopivin.

Millaisia vihjeitä kuvista sitten etsitään? Kirjassa todetaan, että ihmiset etsivät usein puolisoa, jolla on saman tyyppinen koulutus tai sosioekonominen asema. Tämä voi olla myös tiedostamatonta. Itse en ole koskaan ajatellut, että kumppanilla tarvitsisi olla samanlaista koulutus- tai työtaustaa, mutta silti sopivaa ihmistä etsiessä se, että toisen kuvista on tullut esiin kiinnostus luovaan alaan, on ollut minulle valokuvaajana heti plussaa. Yhtä lailla muut yhteiset harrastukset ja kiinnostuksen kohteet ovat saaneet ajattelemaan, että tässä voisi olla itselleni sopiva tyyppi. Sen sijaan pröystäilevät kuvat isojen autojen kanssa tai lihaksia esittelevät peiliselfiet olen kiertänyt kaukaa, sillä olen ajatellut kuvien viestivän hyvin erilaisesta arvomaailmasta.

Valokuvaajana arvostan totta kai hyviä kuvia ja onhan myös tärkeää, että toisen kuvista saa selvää. Siitä huolimatta ajattelen, että se, onko kuvat otettu ammattikameralla vai kännykällä on toissijaista. Spontaanimmat otokset voivat kertoa sinusta enemmän kuin ammattikuvaajan huolella editoima studiokuva.

Kun kyselin taannoin Instagramissa, mitä ihmiset arvostavat deittiprofiilien kuvissa, niin aitous ja hyvä fiilis nousivat esiin. Luodaksesi itsestäsi persoonallista mielikuvaa et siis tarvitse spektaakkelimaisia kuvia sinusta vuorikiipeilemässä auringon laskussa tai joogaamassa autiolla paratiisirannalla – ellet tietysti harrasta sellaista.

Paljon pienemmilläkin asioilla voi viestiä itsestään, ja vieläpä samaistuttavammin. Kuvissa vilahtavat itsekudotut villasukat tai suosikkikorisjoukkueen pelipaita saattavat kertoa sinusta jotakin olennaista ihmiselle, joka tunnistaa yksityiskohdista itsensä. Ja kenties uskaltaa niiden turvin aloittaa myös keskustelun.

Eli täydellisten kuvien sijaan voisikin miettiä, mihin sinä haluaisit tulevan puolisosi samaistuvan kuvissasi deittisovelluksessa?

Laura Karlin

valokuvaaja