Skip to Content
Ajankohtaista

Kieli on avain kulttuuriin ja keskusteluun

Julkaistu:

Minna Prunnila on opistomme ranskanopettaja, jonka monet tunnistavat myös opistomme aiempana rehtorina. Vaikka Minnan aiemmat työt ovat olleet niin oppikirjakustantamossa kuin Opetushallituksessa ja opetusvirastossa eli hallinnollisissa töissä, hän kertoo pitäneensä Ranskan lippua aina korkealla ja opettaneensa ranskaa myös aiempien töidensä rinnalla. Se, että nyt voi keskittyä opetukseen ja pedagogiikkaan, merkitsee Minnalle ankkuroitumista johonkin itselle tärkeään.

Ihmiset motivoivat häntä työssä eniten. Parasta ovat keskustelut ihmisten kanssa ja se, kun keksii, mistä langasta vetää, jotta oppiminen lähtee luistamaan.

Ranskaa kannattaa opiskella Minnan mukaan juuri niistä kaikista syistä, joita opiskelijat mainitsevat: kaunis kieli, puhutaan laajasti koko maailmassa, muoti, taide, gastronomia, ranskalaiset ystävät tai perheenjäsenet.

Mutta onko se ranskan kieli oikeasti niin vaikeaa kuin usein pelätään?

”Ranskan kielen kynnys on alussa vähän korkeampi kuin monen muun kielen, esimerkiksi espanjan. Ääntämisessä on omat kommervenkkinsa – paljon sääntöjä, mutta toisaalta ne pitävät erittäin hyvin kutinsa eli opetteleminen palkitaan – mutta ei vierasta kieltä tarvitsekaan ääntää natiivin tasoisesti. Kielen oppiminen ei katso ikää, se katsoo lähinnä harjoituksen määrää”, Minna rohkaisee.

Minnan rakkaus Ranskaa kohtaan syntyi jo nuorena ensin au pairina Ranskassa ja sen jälkeen opiskelijana Sveitsissä. Alpit ovat sielunmaisemaa hänelle niin kuin monelle ranskalaiselle: ”Ranskalaisilla on kaikki mitä he tarvitsevat, on vuoret, meret ja järvet. Ranskalaiset viihtyvätkin hyvin omassa maassaan, se oli joskus nuorena jännä havaita, kun itsellä tossut veivät aina poispäin Suomesta.”

Minnan opetustyöhön on tuonut syvyyttä myös se, että hän on itsekin opiskellut tänä vuonna päättyneen opintovapaansa aikana. Oppiaineina olivat suomi toisena ja vieraana kielenä ja organisaatiopsykologia. Molemmista Minna urakoi suorituksia verkon kautta. Hän piti verkko-opiskelusta, mutta ymmärsi myös nopeasti sen vaativan valtavasti itsekuria ja sopivia välietappeja. ”Opintoryhmä tarvitsee myös kaitsemista ja oppimispalkintoja.”

Minna innostaa kaikkia ranskan kielestä kiinnostuneita tulemaan kursseille.

”Kannattaa tulla kokeilemaan ja saatte itsellenne paljon. Kieli on avain kulttuuriin, ja jo vähäiselläkin kielitaidolla pääsee ihan eri lailla sisälle kulttuuriin ja kulttuurienväliseen vuorovaikutukseen. Siitä saa iloa ja riemua elämään”, Minna sanoo.

Ilmoittautuminen syksyn ranskan alkeiskursseille on parhaillaan käynnissä.

Jaa artikkeli
Back to top