Skip to Content
Ajankohtaista

Rumpusetin takana arjen murheet unohtuvat ja maanantaista voi tulla viikon paras päivä

Julkaistu:

Kymen Sanomien uutinen otsikoi sivullaan: ”Kotkalaisrumpali Konsta Puro palkittiin vuoden varusmiessoittajana — ”Hän on taitava soittaja ja mukava ihminen”.

Vuoden 2019 uutisessa kerrotaan Konsta Purosta, joka nykyisin opettaa Etelä-Helsingin kansalaisopistossa rumpusettisoittoa. Konstan tuntevien on helppo allekirjoittaa uutisen otsikko, mutta on aika tutustua paremmin opettajaamme uutisotsikon takana.

Konsta opettaa opistossamme yksityisopetuksena rumpujensoittoa sekä kaikkea, mikä niihin liittyy, kuten rytmiikkaa, motorisia taitoja, nuotinlukutaitoa ja yleistä tietämystä rummuista. Opetukseen kuuluu myös oman musiikillisen ilmaisutaidon ja improvisaation opettaminen.

Konsta on kotoisin Kotkasta. ”Kotkassa musiikki ja rummunpauke oli läsnä koko lapsuuteni ja nuoruuteni. Sieltä tuli ammattimuusikon paperitkin hankittua.”

Monipuolisuutensa rumpalina Konsta on osoittanut jo hyvin nuorena. Aktiivisen keikkailun hän aloitti jo 14-vuotiaana jazz-musiikin parissa. Täysi-iän saavutettuaan hän liittyi tanssiorkesteriin, jonka kanssa kiersi erittäin aktiivisesti pitkin Suomen tanssilavoja.

Nykyinen koti on Helsingissä, jossa Konsta opiskelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi.

Energiaa ja intoa riittää nuorella muusikolla edelleen. Opetustyön lisäksi hän soittaa aktiivisesti eri tyylilajien keikkoja useissa eri bändeissä ja tekee satunnaisia teatteri- ja studioprojekteja.

Innostus kaikuu Konstan puheissa myös opettamista kohtaan. ”Parasta opettamisessa on se, kun pääsee yhdessä opiskelijan kanssa syventymään musiikin loputtomaan maailmaan, tutustumaan uusiin tyylilajeihin, kuuntelemaan ja analysoimaan musiikkia sekä kokemaan onnistumisen tunteita ja näkemään oppilaan aidon ilon! Tämä kaikki on helppo kokea rumpujen kautta koska rummut ovat bändin tukipilari, pohja, johon muiden on helppo rakentaa omaa soittamista päälle.”

Olkoonkin, että kysymys ei ole täysin puolueeton, miksi kannattaa valita juuri rummut? ”Musiikkia on hyvä lähteä opiskelemaan rumpujen kautta, koska pääsee heti keskittymään täysillä musiikin hyvin tärkeään osaan eli rytmiikkaan. Rumpujen soittoa on myös mahdollista harjoitella erilaisten motoriikkatreenien avulla, vaikka kotona ei rumpusettiä olisikaan”, Konsta kannustaa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla asuvia kaupunkilaisia, joilla ei ole mahdollisuutta hankkia rumpuja kotiin naapurisovun säilyttääkseen.

Oppilailta saatu positiivinen palaute on aina parasta, mitä opettaja voi kuulla. Mutta kun opiskelijan lempipäiväksi maanantaisin pidettävien rumputuntien ansiosta vaihtuu maanantai, lienee se paras palaute, jonka voi saada.

”Olen useasti kuullut maanantaisin pidettävillä rumputunneilla, että se on paras mahdollinen startti alkavalle viikolle”, Konsta kertoo hymyillen.

Opiskelijan hyvä fiilis motivoi myös opettajaa.

”Parasta on se, kun lähietäisyydeltä saa seurata opiskelijan kehittymistä ja huomata, kuinka opiskelija pääsee hetkeksi unohtamaan arkielämän huolet ja murheet rumpusetin takana istuessaan. Opettajalle paras näky on se, kun oppilas lähtee tunnilta motivoituneena ja intoa puhkuen kotiin harjoittelemaan tunnilla käytyjä asioita.”

Mutta millainen opettaja Konsta on? Annetaan hänen itse kertoa. ”Osaan selittää asiat todella perusteellisesti ja laaja-alaisesti ja keksiä jokaiselle yksilöllisiä harjoituksia oman soittotaidon kehittämiseksi. Haluan auttaa jokaista löytämään juuri sen itselleen parhaan tavan ja tyylin rumpujen soittamiseen sekä auttaa oppilasta saavuttamaan omia tavoitteita.”

Rumputunnit sopivat hänen mukaansa kaikille, jotka ovat edes kerran musiikkia kuunnellessaan naputelleet pöydän reunaa.  Tai vaikka ei olisikaan. ”Rumputunneilla pääset kokemaan onnistumisen tunteita ja heittämään hetkeksi muut ajatukset nurkkaan ja keskittymään oman itsensä kehittämiseen, jolla on paljon positiivisia vaikutuksia myös muuhun elämään. Pääset oppimaan rumpujen soittamisen lisäksi musiikista laaja-alaisemmin”, Konsta kannustaa kaikkia rumpujensoiton yksityisopetuksesta kiinnostuneita.

Rumpusettisoiton yksityisopetukseen Etelä-Helsingin kansalaisopistoon voivat tulla niin konkarit kuin hekin, jotka eivät ole aiemmin pitäneet rumpukapuloita edes käsissään, mutta rumpujensoitto kiinnostaa. Ilmoittautuminen syksyn tunneille on nyt avoinna!

Jaa artikkeli
Back to top