Skip to Content
Ajankohtaista

Viron kieli on helppoa, hauskaa ja kieltä pääsee harjoittelemaan ihan lähellä

Julkaistu:

Klarika Sander-Komulaisella on ansiokas ja pitkä historia viron kielen opettajana, sillä hän opettanut viroa jo vuodesta 1995 lähtien. Hän on kirjoittanut myös viron kielen oppikirjoja. Intoa ja paloa pitkä ura ei kuitenkaan ole vienyt – vaan päinvastoin. Sen aistii välittömästi jo tavasta, jolla Klarika puhuu viron kielestä ja opettamisesta. Klarika opettaa viron alkeistasoryhmistä aina erittäin vaativatasoisiin keskusteluryhmiin.

Viron kielessä edistyminen jo alkeisryhmissä on opiskelijan iloksi nopeaa.

–Kun sukulaiskieli on kysymyksessä, kieleen pääsee hyvin nopeasti sisälle, ja jo alkeiskurssin jälkeen pystyy selviytymään tavanomaista tilanteista, perusrakenteista ja sanastosta, Klarika kertoo.

Mutta miksi viroa pitäisi opiskella yhdessä muiden kanssa? Klarikan mukaan yhdessä oppimisen etuna on se, että pääsee heti harjoittelemaan sosiaalisuutta ja aitoja tilanteita.

Klarikaa innostavampaa opettajaa on vaikea löytää ja hänen tunneillaan tuskin kellään on tylsää. Tunneilla raikuu usein myös nauru. Monet opiskelijat ovat tuttuja kasvoja jo vuosien takaa ja opiskelijaryhmissä vallitsee hyvä yhteishenki.

–Pidän erityisen tärkeänä, että kieli johtaa kommunikaatioon ja pystymme puhumaan viroa. Kielen opetus kulkee aina kommunikaatio edellä.  Vaikka toki olen opettaja, enemmän koen olevani motivaattori. Opettajalla on oltava langat käsissä. Opettaja voi joko lisätä motivaatiota tai tappaa sen. On myös tärkeää asettaa itsensä opiskelijan asemaan.

Klarikan mukaan opettamisessa parasta on, että näkee jokaisessa kielitaidon kehityksen. Kielitaito karttuu koko ajan ja opettajana voi nähdä tämän. Kaiken keskiössä on ihminen yksilönä.

Mutta miksi sitä viroa kannattaa opiskella?

–Viro on helppo ja hauska kieli. Viroa pääsee myös harjoittelemaan lähellä ja myös Viron matkailusta saa huomattavasti enemmän irti. Kun osaa vähänkin viroa, antaa se uuden perspektiivin myös omaan äidinkieleen, Klarika painottaa.

PST! Viroa voit opiskella myös verkossa. Ilmoittautuminen syksyn Viron tehoalkeet verkossa ja Viron jatkokurssi verkossa ovat auki!

Jaa artikkeli
Back to top