Skip to Content
Ajankohtaista

Verkkokurssit mahdollistavat harrastamisen paikasta riippumatta

Julkaistu:

Pandemia muutti työnteon mallin pysyvästi ja moni työskenteleekin nykyään hybridi-tai etätyömallilla, joka sallii myös työn ja vapaa-ajan joustavamman yhteensovittamisen. Tämä mahdollistaa myös monipaikkaisuuden niin työn kuin harrastustenkin osalta. Liikuntaa voi harrastaa entistä helpommin halutessaan vaikka jo aamuvarhaisella kotona pyjama päällä, kun ei tarvitse kiirehtiä aamuruuhkaan ehtiäkseen tekemään töitä toimistolla.

Tällaiseen kokeiluun päädyin itsekin testatakseni Etelä-Helsingin kansalaisopiston Jore Marjarannan vetämää verkkokurssia  Treenaa kotona: aamuasahi tavallisena arkiaamuna kello 8.00. Olen harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta varsinainen asahi-tunti oli kohdallani elämäni ensimmäinen. Ennakko-oletukseni oli, että se olisi hyvin hidasta, helppoa ja tosi kevyttä liikuntaa. Trikoot päälle puettuani nappasin läppärin auki ja menin Teams-kutsulinkistä sisään. Hyväntuulinen Marjarannan Jore toivotteli digitunnille tulevat henkilöt tervetulleeksi. Hänen takaansa avautui joogasali Tampereella, josta hän vetää niin joogatunteja kuin asahia Etelä-Helsingin kansalaisopiston verkkokursseilla ympäri Suomen osallistuville kurssilaisille. Osallistujat huikkasivat tervehdyksensä, mutta kamerat pysyivät kiinni. Eräs osallistuja kysäisi hiihtolomatauosta ja pian olikin aika aloitella tuntia. Joren tapa ottaa tunti haltuun ja kyky luoda läsnäolevaa tunnelmaa tuntui hyvältä.

Asahi-tunnilla lähdettiin liikkeelle rauhallisin liikkein, joista ensikertalaisenkin oli helppo saada kiinni. Vähitellen kehon heräillessä ja veren lähtiessä kiertämään liikelaajuuksia tehostettiin ja huomasin, että tässähän tulee ihan kunnon hiki. Aamuun sijoittuva asahi tuntui kuitenkin jo alkumetreistä lähtien hyvältä ja suhteellisen verkkainen tahti sai nauttimaan liikkeestä ja fiiliksestä, joka syntyi liikkumisen myötä. Jore antoi ohjattavilleen mielikuvia liikkeiden tueksi, välillä nosteltiin kuviteltua rantapalloa ja seuraavassa hetkessä liikuteltiin käsissä tarjotinta, jossa oli kuviteltu ”runebergintorttu”. Välillä hän hyräili  ruotsinkielistä biisiä, jota hän omien sanojensa mukaan harjoitteli tulevaa keikkaa varten. Tuntia oli helppo seurata ja Jore näytti tietyt liikkeet myös useammasta kulmasta kameralle, joka helpotti niiden omaksumista. Jo puolivälissä tuntia huomasin, että asahi oli kyllä tietyllä tavalla lempeästi aamuun herättelevä laji, mutta koko kehoa haastavat liikkeet ja intensiteetti saivat myös hien virtaamaan ja koko kroppa sai todella tehokkaan harjoituksen. Fiilis tunnin jälkeen oli energinen ja innostunut. Kannatti kokeilla!

Aamun asahi- ja joogahetket Jore Marjarannan verkkokursseilla herättävät aamu-unisemmatkin

Innokkaita verkkokursseille osallistujia Jore Marjarannan tunneille niin  Treenaa kotona: Aamuasahi 60′ kuin Treenaa kotona: Aamuvirkun lempeästi liikkuva kotijooga 60´  on riittänyt pandemian alkuajoista tähän päivään ja uusiakin mahtuu vielä mukaan. Osa on tuttuja aiemmilta live-tunneilta ja osa uusia verkkotunneista innostuneita liikkujia ympäri Suomen. Jore kertoo, että osallistujia on aiemmin ollut Hangosta Rovaniemelle ja kerran joku huikkasi asahi-tunnilla terveisensä Thaimaasta asti.

Mutta miten etäosallistujille saadaan mukava fiilis, kun he eivät näe toisiaan?

”Kun opetan, höpötän ihmisille koko ajan siitä, mitä me tehdään ja kaikkea muutakin ja ihan mitä päähän pälkähtää. Teen se myös itseni takia. Täytyy luoda sellainen tila, jossa myös itsellä on mukava olla.”

Joren mukaan tervehtiminen etätunneilla on tärkeää niin hänelle kuin muillekin, mutta sen voi tehdä oikein hyvin ilman kameraakin. Osallistumislinkillä pääsee sisään ja tekniikkaakaan ei kannata jännittää, sillä koneelle ei tarvitse asentaa mitään. Tarvittaessa yhteyden ohjaajaan saa vaikka puhelimella.

Tunnista on turha tehdä suoristusta, vaan ohjaajana hän pyrkii mieluummin rentouteen.

Jore tunnetaan myös kokeneena laulaja-lauluntekijänä ja esiintyvänä taiteilijana ja onkin kysyttävä, onko esiintymisessä laulajana tai jooga- ja asahi-ohjaajana jotakin yhteisiä piirteitä.

”Yleisölle esiintymisessä keikalla on tosi paljon samoja asioita kuin tässä. Koko jutun juoni on se, että  tuot koko persoonan tilaisuuteen ja on oma tapa ohjata. Toivot tietysti, että oma tapa kiinnostaa ihmisiä ja he haluavat tulla tunnille uudelleenkin sekä levittää sanaa”, hän summaa.

Etätuntien eduksi Jore itse nostaa sen, että sitä voi tehdä mistä tahansa. Jore kertoo heränneensä kymmentä vaille kuusi, vaikka tunti alkaa vasta kahdeksalta. Aamulla hän haluaa lukea lehden rauhassa, juoda kahvin sekä herätellä kehoa. Herääminen tapahtuu yhdessä ohjattavien kanssa.

”Siinäkin luotan, että oma olotila ja energiataso ovat aika samoja kuin kaikilla muillakin. Mennään sitten sen energiatason mukaan ja otetaan rauhallisemmin venyttelyä ja siitä jatketaan sen mukaan, kun energia lisääntyy. Olo on ihan älyttömän pirteä sen harjoituksen jälkeen”, hän tiivistää.

Kiinnostuitko Etelä-Helsingin kansalaisopiston verkko-tai hybridikursseista? Näille kursseille mahdut vielä mukaan:

Treenaa kotona: Aamuasahi 60′

Treenaa kotona: Body 60′

Treenaa kotona: Korsetti 60′

Palauttavaa yin-joogaa ja rentoutumisharjoituksia 75′

 

 

(Kirjoittaja osallistui elämänsä ensimmäiselle asahi-tunnille verkossa)

Jaa artikkeli
Back to top