Skip to Content
Tiedotteet

Asukkaiden toiveet toteutuvat elinikäisen oppimisen kiertotalouskorttelissa

Julkaistu:

Jätkäsaareen rakentuu elinikäisen oppimisen yhteisöllinen ja ylisukupolvinen kiertotalouskortteli. Alueen asukkaat osallistuvat aktiivisesti korttelin kehittämiseen.

Asukkaiden tarpeet ja toiveet ovat kiertotalouskorttelin suunnittelun keskiössä.   Kiertotalouskorttelista tulee kestävän kaupunkielämän keskus, joka vastaa paikallisten odotuksia.  

“Kiertotalouskorttelissa kylä palaa kaupunkiin – kylä yhteisöllisen asumisen vanhimpana muotona ja kiertotalous myös maailman vanhimpana taloutena”, Yrjö ja Hanna säätiön kestävän tulevaisuuden ohjelmajohtaja Kimmo Rönkä kuvailee. 

Kiertotalouskorttelissa eri yhteisöt elävät rinnakkain.

“Jätkäsaaren yhteisölliseen ja ylisukupolviseen kiertotalouskortteliin tulee kolmenlaisia yhteisöjä: perheitä, senioreita ja alle 30-vuotiaita työssäkäyviä nuoria”, Rönkä kertoo. 

Kvs-säätiö ja Etelä-Helsingin kansalaisopisto ovat mukana kiertotalouskorttelin hankkeessa yhdessä Yrjö ja Hanna -säätiönNAL Asuntojen ja korttelin rakennuttajan YIT:n kanssa. Lopullinen päätös Kvs-säätiön ja Etelä-Helsingin kansalaisopiston roolista kiertotalouskorttelissa tarkentuu myöhemmin. 

 Asukkaiden toiveet esiin työpajoissa 

Kansanvalistusseura ja Etelä-Helsingin kansalaisopisto järjestivät työpajojen sarjan Jätkäsaaren kirjastossa ja Sukupolvienkorttelin asukastiloissa yhdessä Yrjö ja Hanna säätiön kanssa. Työpajoissa suunniteltiin kiertotalouskorttelin piha-aluetta ja yhteisöllisiä tiloja. Työpajoihin osallistui kaiken ikäisiä Jätkäsaaren ja lähialueiden asukkaita. Asukkaiden toiveissa korostui etenkin alueen harrastusmahdollisuuksien monipuolistaminen ja luonnon lisääminen kaupunkiympäristöön.

Kuva: Asukkaiden toiveita kiertotalouskortteliin liittyen. 

 “Kurssi-ideoita käydään läpi useamman kerran vuodessa ja työpajoissakin kerätyistä ideoista on tarkoitus valikoida testattavia kursseja täydentämään olemassa olevaa kurssitarjontaa“, Etelä-Helsingin kansalaisopiston rehtori Mia Talikka kommentoi. 

Yhdessä oppimista kiertotalouskorttelin Sivistyskulmassa 

Sivistyskulma on kohtaamispaikka kaikille sivistyksen ystäville. Sivistyskulmassa kohdataan ja opitaan, kyseenalaistetaan ja arvioidaan – sivistyksen teemoja lähestytään rohkeasti ja uteliaasti. 

“Olemme jo aiemmin kehittäneet Sivistyskulma-toimintamallin, jonka avulla olemme edistäneet mm. tietoutta kestävästä kehityksestä ja vihreästä siirtymästä. Kortteli tarjoaa puitteet tuoda tämän konsepti osaksi uudenlaista kansalaisopistomme oppimisympäristöä,” Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi kertoo. 

Lue lisää: Elinikäisen oppimisen kiertotalouskortteli

Jaa artikkeli
Back to top