Kevät keikkuen tulevi!

Kevät keikkuen tulevi!

Ihan pian on opiston kevätlukukausi saatu päätökseen ja on palautteiden annon aika. Tällä kertaa odotamme ihan erityisellä mielenkiinnolla, minkälaista palautetta kokonaan etäopetuksessa tapahtuneilta kursseilta saadaan. Toivottavasti mahdollisimman moni jaksaa antaa palautetta. Palautteet vastaanotetaan anonyymeina, jolla kannustetaan rehelliseen palautteenantoon.

Reilu vuosi sitten otettiin horjuvia ensiaskeleita etäopetuksen saralla, mutta tänä keväänä tartuimme etäopetukseen reippain mielin. Aikaisemmista ongelmista oppineina olemme tarjonneet opiskelijoille digitukea niin puhelimitse kuin paikan päällä ja opettajat ovat kehittäneet omaa etäopettamistaan. Monen kurssilaisen puolesta olen ollut iloinen, kun jokin tekninen ongelma on ratkennut ja he ovat päässeet osallistumaan kursseilleen.

Etäkursseista on löytynyt hyviäkin puolia. Ei ole tarvinnut lähteä liukastelemaan talvella pimeyteen ja tuiskuun, vaan vaikkapa espanjan opintoihin on voinut paneutua omassa nojatuolissa kahvia hörppien. Liikunnassa etätunneissa vasta paljon etuja löytyykin! Ei ole tarvinnut kiirehtiä saadakseen ”sen oman paikan” salista, eikä laittautua, kuten eräs kurssilainen sanoi. On voinut osallistua ihan sen hetkisen fiiliksen mukaan, aina ei jaksa paahtaa täysillä. Joku kertoi osallistuvansa välillä pyjamassa. Jotkut ovat olleet koko kevätkauden koronaa paossa kesämökillään ja osallistuneet sieltä käsin. Näitä palautteita on ollut ilo lukea. Myös opettajista on tullut hyvää palautetta, jonka jaan mielelläni heille.

Etäosallistuminen on madaltanut monen kynnystä osallistua sellaiselle kurssille, joka ei ole ihan sitä ominta aluetta. Tällaisia suosikkeja ovat olleet mm. aikuisbaletit, samba ja zumba. Suurin osa meistä on hieman ujoja laittamaan itsensä peliin uudella alueella. Kotona se on onnistunut hyvän opettajan ohjaamana, vaikka ei ikinä olisi lajia kokeillut. Kaikille etäkursseille yhteinen hyöty on vapaa-ajan lisääntyminen, koska kurssille osallistuakseen ei erikseen ole tarvinnut pukeutua ja lähteä matkaan. Vaikka suuri osa opiskelijoistamme asuu kävely- tai ratikkamatkan päässä, on opiskelijoita myös kauempaa ja etäopetuksen myötä opiskelijoita on pohjoista Suomea sekä ulkomaita myöten. Etäopetuksen yksi hyvä puoli onkin tarjota mahdollisuus osallistua kiinnostavalle kurssille asuinpaikasta riippumatta.

Kauden lähestyessä loppua ja osalla jo loppunutkin, olen saanut kurssilaisilta toiveita, joita en vuosi sitten olisi uskonut koskaan kuulevani. On pyydetty, että etäopetus jatkuisi. On toivottu hybridikursseja. Kaikki toiveet on kirjattu kurssisuunnittelijoiden tiedoksi ja myös kurssipalautteissa toiveita vielä ehtii laittaa. Syksyn kurssisuunnittelu on parhaillaan käynnissä ja pyrimme saamaan kurssit nettiin huhtikuun lopussa. Ilmoittautuminen syksyn kursseille avautuu 3.5.2021 totuttuun tapaan kello 10.00.

Myös oma työni muuttui etätyöksi; asiakaspalvelu tapahtuu puhelimitse tai sähköpostitse. Työpaikalle olen tullut erikseen sovittuina aikoina, jos sellaiselle on ollut tarvetta. Ensin etätyö tuntui kivalta, joka päivä lisääntyi vapaa-aika noin puolentoista tunnin verran. Sen verran olisi mennyt työmatkoihin. Pidemmän päälle olen kaivannut työyhteisöä, yhteisiä kahvitaukoja ja kurssilaisia! Harmitus on mennyt ohi, kun ajattelen, että tällä tavalla minä olen ja me kaikki olemme yhdessä kantaneet oman kortemme kekoon tässä taistelussa. Annan suuresti arvoa sille, miten hyvin te opiskelijat ja opettajat olette jaksaneet tämän erityislaatuisen kevätlukukauden tsempata!

Kevätkauden jatkoilla on tarjolla muutamia toiveliikuntoja, etäkursseina tietenkin sekä kevätyllätyksenä Deittiprofiilit kuntoon -verkkokurssi Zoomissa.

Aurinkoista kevättä ja toivottavasti näemme syksyllä, oikeasti!

Marja Karlin

opistosihteeri