Toimelan palstapuutarha

 

Kaupunkiviljely2Toimelassa on viljelty kaupungilta vuokratulla viljelypalsta-alueella kohta 80 vuotta. Munkkiniemessä sijaitsevan Toimelan palstapuutarhan perustamisvuosi oli 1936 ja puutarhatoimintaa ryhtyi tuolloin harjoittamaan Metsärannan Uurastajat ry – Skogsbrinkens Arbetsmyror rf. Sittemmin yhdistys muutti nimeään ja on nykyisin Toimela ry. “Emoyhdistys” tekee yhteistyötä Toimelan palstapuutarhayhdistyksen kanssa käytännön viljelytoiminnan organisoinnissa.

Alueella on viljeltävänä yhteensä 170 palstaa. Toimelan omistamat punamultamökit ovat viljelijöiden käytössä. Kallioineen, metsineen, palstoineen ja mökkeineen alue muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden kaupunkiasutuksen keskellä.

Myös Etelä-Helsingin kansalaisopiston tyyssijoilla Punavuoressa olemme lähtökuopissa kaupunkiviljelyn aloittamiseksi. Iso Roobertinkadulla sijaitsevan opiston iso terassi vihdoin remontoidaan ja sitten: porkkanaa, sipulia, salaattia, yrttejä…

Puutarhapalstan hoito

Toimelan palstapuutarha on kesäisin Toimela Brassin ”kotipesä”. Kuva: Eero Tuurna

Toimelan palstapuutarha on kesäisin Toimela Brassin ”kotipesä”. Kuva: Eero Tuurna

Puutarhan n. 2,7 ha:n aluetta ylläpidetään huolella talkootyötunteja laskematta. Alueen siisteys, istutusten kauneus ja rakennusten kunto tulevat vuosi vuodelta yhä tärkeämmiksi olemassaolon kriteereiksi urbaanin kaupunkimiljöön puristuksessa. Tutustu Tuomo Karhulan kuviin palstapuutarhalta.

Palstan hoidon edellytyksiä:

  • Palstaa on viljeltävä säännöllisesti.
  • Palsta on viljeltävä kokonaisuudessaan.
  • Palsta sekä sen ympäristö on pidettävä siistinä. Rikkaruohot on kitkettävä, palstojen reunukset tasattava ja ruoho leikattava palstojen väleistä. Yhdistyksellä on tähän tarkoitukseen käytettäväksi ruohonleikkureita ja siimaleikkureita.
  • Syksyllä maa on valmisteltava uutta kasvukautta varten. Keväällä maan voi muokkauttaa jyrsimellä maksua vastaan.
  • Viljelijä ei voi luovuttaa palstan hoitoa eikä työvelvollisuutta toiselle henkilölle ilman hallituksen hyväksyntää.

Viljelypalstan hakeminen

Viljelypalstoja myönnetään hakemuksesta helsinkiläisille. Palstoja vapautuu vuosittain noin 10 – 20. Haku on jatkuva ja hakijat jäävät automaattisesti odottamaan seuraavia vapautuvia palstoja. Yleensä palstoja vapautuu keväällä ennen viljelykauden alkua.

Palstaa voit hakea käyttämällä hakulomaketta. Muistathan lukea ja hyväksyä myös viljelyehdot. Hakemuksen voit myös tulostaa paperilomakkeena ja palauttaa sen osoitteella Iso Roobertinkatu 20-22, 00120 Helsinki.  Hakemuksen voit poistaa jonosta ilmoittamalla siitä opistoon tai palstapuutarhayhdistyksen hallitukselle.

Yhteystiedot

Etelä-Helsingin kansalaisopisto, puh. 09 622 9580
Palstapuutarhayhdistyksen pj Riikka Ritola-Päivärinta, puh. 050 539 7823, riikka.ritola@gmail.com, sihteeri Anne Aalto-Setälä, aaltoviivasetala@gmail.com

Tutustu palstapuutarhayhdistyksen ylläpitämiin kotisivuihin.