Tervetuloa kursseille opiskelemaan ja harrastamaan

maalariEtelä-Helsingin kansalaisopisto on kaikille avoin kaupunkiopisto, joka tarjoaa opiskelu- ja harrastuskursseja Etelä-Helsingin sydämessä. Vuosittain järjestämme noin 250 kurssia, joilla on yli 3 600 osallistujaa. Opetusainealueitamme ovat liikunta, tanssi, kielet, musiikki, kulttuuri ja sanataide, kuvataiteet, kädentaidot, valokuvaus, vesiliikenne, luonto ja ympäristö sekä kurssit senioreille, lapsille ja nuorille. Suosittuja kursseja ovat mm. jooga, pilates, zumba, espanja ja italia, pianonsoitto, oopperapiiri, grafiikka, huonekalujen entisöinti, mehiläistarhaus ja vauvojen värikylvyt. Kurssit pidetään Iso Roobertinkadulla, Laivurinkadulla ja Punavuorenkadulla. Opettajat ovat oman alansa ammattilaisia. Kurssihinnat ovat edullisia verrattuna vastaavanlaisiin opetus- ja harrastuspalveluja tarjoaviin yrityksiin.

Etelä-Helsingin kansalaisopisto on yksi viidestä helsinkiläisestä kansalaisopistosta. Kaksi niistä on kunnallisia: Helsingin suomenkielinen työväenopisto ja Helsingfors arbetarinstitut. Kolme kansalaisopistoa, Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Helsingin aikuisopisto ja Kalliolan kansalaisopisto ovat yksityisiä. Suomessa kansalaisopistoja on yhteensä 186 ja ne toimivat jokaisessa kunnassa tarjoten opetusta yli 600 000 opiskelijalle.

hopea1Opistoa ylläpitävä yhdistys, Toimela ry, sai ylläpitämisluvan vuonna 1938 ja sen juuret juontavat Munkkiniemen palstapuutarhan opinhaluisten puutarhureiden perustamiin opintopiireihin. Palstapuutarhatoiminta jatkuu edelleen kaupungilta vuokratulla alueella Munkkiniemessä.

Kansalaisopistojen toiminnan perustana on laki vapaasta sivistystyöstä. Yksityiset opetuksen järjestäjät eivät lain mukaan jaa voittoa omistajilleen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää oppilaitosten ylläpitämisluvat. Kansalaisopistot saavat lakisääteistä valtionosuutta.

Etelä-Helsingin kansalaisopiston toiminta perustuu kehittämiseen ja jatkuvaan parantamiseen. Opiston laatujärjestelmä Common Assessment Framework (CAF) yhtenäistää toiminnan ja varmistaa vaikuttavuuden, eettisyyden ja kestävän kehityksen periaatteiden toteutumisen.

IMG_2238 (2)Opiston johtokunta
Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (puheenjohtaja), johtaja Paiju Tyrväinen (varapuheenjohtaja), rehtori Jari Koivisto, toimialapäällikkö Aino-Maija Lahtela, opettaja Minna-Sisko Mutanen, eläkeläinen Seppo Reiman, erikoissuunnittelija Riikka Ritola-Päivärinta, yli-insinööri Olli Saarsalmi ja opettaja Klarika Sander-Komulainen. Johtokunnan esittelijänä ja sihteerinä toimii rehtori Minna Prunnila.