Ilmoittautumisohjeet

Näin ilmoittaudut kursseille
kuvis

Tutustu kursseihin ja ilmoittaudu

 • Internetissä vuorokauden ympäri
 • puhelimitse 09 622 9580 asiakaspalvelun aukioloaikoina
 • opiston toimistolla Iso Roobertinkatu 20-22:ssa ma-to klo 12-16.30 ja to 18.00 asti

Sähköpostin tai puhelinvastaajan kautta emme voi vastaanottaa ilmoittautumisia.

Seuraa lukukauden kurssi-ilmoittautumiseen ja opetusaikoihin liittyviä tärkeitä päivämääriä.

Huomaa, että kurssitietoihin saattaa tulla muutoksia. Tarkista ajantasaiset kurssitiedot kurssi-ilmoittautumisjärjestelmä HelleWissä.

Huom! Lukuvuoden 2017-2018 kielikursseille ilmoittaudutaan koko lukuvuodeksi kerrallaan. Opisto lähettää kevätkauden laskun syyskaudella joulukuussa. Mikäli haluat ilmoittautua vain syyskaudelle, ota yhteys toimistoon.

Ilmoittautua voit kurssin alkamispäivään asti, mikäli tarjolla on vapaita kurssipaikkoja. Opiskelijat otetaan kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varasijalle. Kurssipaikan vapautuessa asiasta ilmoitetaan varasijoilla oleville henkilökohtaisesti. Ilmoittautuneille ei lähetetä erillistä tiedotetta kurssin alkamisesta. Tutustu ilmoittautumisen rekisteriselosteeseen.

Maksaminen

 Maksuaika on kaksi viikkoa ilmoittautumispäivästä. Kurssin voit maksaa seuraavilla tavoilla:

 • verkkopankissa ilmoittautumisen yhteydessä
 • tulostamalla maksulomakkeen tai kopioimalla maksutiedot ja suorittamalla maksun automaatilla tai pankissa
 • opiston toimistolla käteisellä, pankki- tai luottokortilla, Tyky-Kuntoseteleillä, Virikeseteleillä, Smartumin liikunta-/kulttuuriseteleillä/-kortilla tai E-passilla

Muista käyttää viitenumeroa maksaessasi. Kurssimaksu maksetaan tilille Nordea IBAN FI80 1014 3000 0700 33.

Tutustu kursseilla tarvittaviin välineisiin ja materiaaleihin

Ilmoittautumisen yhteydessä opiskelijan tulee tutustua kurssilla tarvittaviin välineisiin tai materiaaleihin. Tiedot löytyvät HelleWissä ilmenevän kurssin Lisätiedot-osiossa ja/tai opiston kotisivun kurssitarvikeluettelossa. Kurssilla käytettävä oppikirja hankitaan itse, mikäli kurssin lisätiedoissa ei muuta mainita. Niillä kielikursseilla, joilla ei käytetä erillistä oppikirjaa, peritään 10 euron monistemaksu kurssimaksun lisäksi (tieto on siinä tapauksessa näkyvissä kurssin lisätiedoissa). Taide-, kädentaito-, yms. kurssien osalta kurssitarviketiedot on mainittu lisätiedoissa tai kurssitarvikeluettelossa. Liikuntakurssien lisätiedoissa on maininta oman maton tms. tuomisesta kurssille. Huom! Laivurin liikuntasalin yhteydessä ei ole suihkua.

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on aina sitova. Opiskelija voi perua ilmoittautumisensa viimeistään 10 vrk ennen kurssin alkua, jolloin kurssimaksu palautetaan opiskelijan ilmoittamalle tilille. Peruutus tehdään joko opiston toimistossa, puhelimitse, sähköpostitse osoitteeseen toimisto@etko.fi tai kirjeitse osoitteeseen Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Iso Roobertinkatu 20-22, 00120 Helsinki.

Ilmoittautunut opiskelija on velvollinen maksamaan kurssimaksunsa, mikäli ei peru kurssia määräaikaan mennessä. Kurssimaksun maksamatta jättäminen tai kurssilta pois jääminen ei ole peruminen. Perumatta jääneen kurssin maksu on perintäkelpoinen. Perintää hoitaa Intrum Justitia. Lääkärintodistuksen perusteella voidaan osa kurssimaksusta palauttaa vähennettynä 10 euron toimistomaksulla.

Jos joudut perumaan osallistumisesi, vaikka olet maksanut kurssin ja peruutusehdot eivät mahdollista kurssimaksun palautusta, voit vaihtaa kurssipaikkasi toiseen, saman lukukauden kurssiin, mikäli kurssilla on vapaita paikkoja.

Jos opisto peruuttaa kurssin tai kurssin aikataulu muuttuu estäen opiskelijan osallistumisen, maksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijan pankkitilille. Ilmoita siinä tapauksessa tilinumerosi kurssimaksun palautusta varten. Jos yksittäinen tunti joudutaan peruuttamaan esimerkiksi opettajan sairastumisen vuoksi, ilmoitamme siitä ensisijaisesti tekstiviestillä. Jos et ole antanut matkapuhelinnumeroasi, ilmoitamme peruutuksesta sähköpostitse tai puhelimitse. Yhden ryhmäopetuksen opetuskerran peruuntuminen ei oikeuta kurssimaksun alennukseen tai korvaavaan kertaan koko lukukauden kestävällä kurssilla.

Opisto päättää kurssin toteutuksesta viikkoa ennen alkamispäivää. Kurssilla tulee olla vähimmäismäärä opiskelijoita (yleensä 10), jotta opetus voi alkaa. Muista siis ilmoittautua ajoissa ennen opetuspäivän alkamista, jolloin päätökset kurssin alkamisesta vähimmäisopiskelijamäärästä tehdään.

Matkakurssien osalta ja niiden eritysluonteen vuoksi (pienet ryhmäkoot ja räätälöidyt kurssikokonaisuudet) sovellamme poikkeavia peruutusehtoja, joita noudatetaan peruutuksen syystä riippumatta. Edellytämme kurssilaisilta matkavakuutusta, johon sisältyy peruutusturva. Peruutuspäiväksi luetaan se päivä, jolloin opisto on vastaanottanut tiedon peruutuksesta kirjallisesti (myös sähköpostitse) tai toimistolla. Mikäli saamme peruutuksen viimeistään

 • 35 vrk ennen lähtöpäivää, perimme toimistokulun 50 euroa/henkilö
 • 14 vrk ennen lähtöpäivää, perimme matkakulujen (kurssi, matkat, majoitus) kokonaishinnasta 33 % + toimistokulun 50 euroa/henkilö
 • 7 vrk ennen lähtöpäivää, perimme matkakulujen (kurssi, matkat, majoitus) kokonaishinnasta 50 % + toimistokulun 50 euroa/henkilö
 • alle 7 vrk ennen lähtöpäivää, emme suorita takaisinmaksua lainkaan.

Alennukset

 • Etko-passilla ja Etko-eläkeläispassilla saat alennusta kurssimaksusta, kun ilmoittaudut kahdelle kieli- ja/tai liikuntakurssille saman lukukauden aikana.
 • City-Shopparikortilla saat 20 % alennuksen yhdestä kurssista kalenterivuoden aikana. Alennuksen saaminen edellyttää käyntiä toimistolla.
 • Opistoa ylläpitävän yhdistyksen, Toimela ry:n, jäsenet voivat saada 20 % alennuksen yhden ryhmämuotoisen kurssin hinnasta kalenterivuoden aikana.
 • Opisto jakaa opintosetelityyppistä avustusta ministeriön myöntämän määrärahan puitteissa. Opintoseteliavustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että opiskelija on eläkeläinen tai työtön. Avustuksen myöntäminen edellyttää myös henkilökohtaista käyntiä opiston toimistolla. Avustusta hakevan tulee täyttää hakulomake ja esittää eläkeläiskortti tai muu vastaava.
 • Sosiaalisin perustein tai muusta erityisestä syystä voidaan myöntää 20 % alennus kurssimaksusta. Alennusta anotaan rehtorille osoitetulla vapaamuotoisella hakemuksella.

Todistus

Todistuksen säännöllisestä osallistumisesta voit tilata opiston toimistosta kurssin päätyttyä. Todistuksen hinta on 5 euroa ja aikaisempien lukuvuosien todistukset 10 euroa.

Vakuutukset

Opistolla ei ole tapaturmavakuutusta opiskelijoita varten.