Haastattelussa Tuovi Rantanen

 

Opiston steppiopettaja, tanssitaiteilija Tuovi Rantanen:
“Stepissä tehdään omalla keholla ja rytmin avulla musiikkia”

 

2015-04-21 14.21.43Kuka olet ja mistä tulet?
–Olen tanssitaiteilija ja Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta valmistunut tanssitaiteen maisteri. Olen opettanut Etelä-Helsingin kansalaisopistossa steppiä yhden lukuvuoden ajan. Muutin opiskeluaikoina Lohjalta Helsinkiin ja asun nykyisin Alppilassa.

Miten kuvailisit itseäsi kolmella sanalla?
–Avarakatseinen, innostuva ja luotettava.

 Miksi valitsit juuri nämä adjektiivit?
–Ominaisuudet heijastelevat varmaankin ammatinvalintaani, johon liittyy alati muuttuvat suuntaukset. Koen, että aina pitää olla innostunut ja avoinna maailmalle, joka jaksaa yllättää eikä koskaan tule valmiiksi. Kaikki elää, tanssijan kroppakin muuttuu ja vanhenee. Improvisaation harrastajat sanovat hienosti, että spontaani moka on lahja, siitä on otettava kaikki irti.

Miksi päädyit harrastamaan steppiä?
–Kävin jo pienenä ahkerasti katsomassa balettiesityksiä, joissa minua kiinnostivat eri kulttuurien karaktääritanssit. Stepin valitsin ihastuttuani steppielokuvan kulta-aikojen mestareiden, Fred Astairen ja Gene Kellyn, taitoihin.

Ajatus stepin opettamisesta opistossa heräsi vuosi sitten sattumalta. Soittaessani Toimela Brassissa tein erääseen kappaleeseen steppisoolon ja sen nähtyään rehtori sai idean lisätä stepin alkeet kurssiohjelmaan.

Soitat siis Toimela Brass -orkesterissa?
–Aloitin pienenä tyttönä pianonsoiton siskoni perässä. Trumpetti tuli kuvaan samalla hetkellä, kun kuulin Lohjan orkesterin vetävän ”Stardustin”. Myöhemmin Helsingissä asuessani sain postissa Etelä-Helsingin kansalaisopiston kurssiohjelman ja huomasin Toimela Brassin mainoksen. Siinä mainittiin, että orkesteri soittaa puhallinmusiikkia laidasta laitaan ja tekee paljon keikkoja. Päätös oli sitä myötä selvä ja olen viihtynyt hauskassa porukassamme siitä lähtien.

Oletko tanssikulttuurin suurkuluttaja?
–Toki seuraan tanssia ja teatteria monipuolisesti ja mielestäni varsinkin pienillä produktioilla on tärkeä paikkansa. Uuden tanssin keskus Zodiak on suomalaisen ja kansainvälisen nykytanssin tuotanto-, esitys- ja tapahtumakeskus, jonka toimintaa olen seurannut alusta lähtien. Samaten freelance-näyttelijöiden muodostaman Q-teatterin ohjelmistoon olen tutustunut kattavasti. Itse tanssin produktiokohtaisesti Alpo Aaltokoski Companyssa, joka on vapaan tanssin kentän ryhmä.

Ehditkö tekemään muuta vapaa-ajallasi?
–Tanssiproduktioiden seuraamisen lisäksi harrastan kuorolaulua. Konkreettista vastapainoa työlle haen tekemällä käsitöitä. Olen erityisen innostunut värkkäämään tuotteita kierrätysmateriaalista, josta esimerkkinä on kahvipusseista ommeltu käsilaukkuni.

Opiston ohjelmassa jatkaa steppikurssi. Mitä se pitää sisällään ja kenelle suosittelisit sitä?
–Stepissä tehdään omalla keholla ja rytmin avulla musiikkia. Steppi ei ole ryppyotsaista vaan parasta siinä on tanssin ilo. Koreografiat eivät ole liian vaikeita ja parilla askeleella pääsee hyvin käyntiin. Toistojen avulla perusaskelkuviot menevät helposti perille. Sen jälkeen voidaan soveltaa kuvioita monipuolisemmin ja ottaa mukaan uusia askeleita.

Suosittelen steppiä ihan jokaiselle, koska se ei kuormita niveliä. Jokainen voi itse säädellä, kuinka raskaaksi harjoituksensa tekee. Kuntojumpan asemesta miellän stepin esittäväksi taiteeksi, jota teemme itsellemme ja omaksi iloksemme. Toivotan kaikki nykyiset steppaajat, mutta myös uudet harrastajat, tervetulleiksi. Kurssi pidetään Laivurin ihanan valoisalla salilla.

Mikä saa sinut iloiseksi?
–Auringonpaiste! Päivä lähtee aurinkoisella ilmalla eri lailla käyntiin. Aurinko saa ihmiset muuttumaan aimo harppauksen verran ystävällisemmiksi.

Tanssin näkökulmasta minua ilahduttaa Tanssin talo -hankkeen saama rahoitus Jane ja Aatos Erkon säätiöltä. Tanssijat ja tanssiteokset saavat Kaapelitehtaalle tarvitsemansa tilat, oman tanssin talon muiden pohjoismaiden tapaan.

Mikä on mottosi?
–Tuulen viemää -elokuvan lopulla Scarlett O’Hara pohtii: ”I can’t think about this now! I’ll go crazy if I do! I’ll think about it tomorrow!”. Usein on hyvä siirtää kuormittavien asioiden ajatteleminen huomiseen. Hyvän yöunen jälkeen ajatus luistaa kirkkaammin!

Tutustu kursseihin ja ilmoittaudu: https://opistopalvelut.fi/toimela/index.php