Haastattelussa Jore Marjaranta

 
Jore Marjaranta

Jore Marjaranta

Opiston asahi- ja joogaohjaaja, muusikko Jore Marjaranta:
”Ei ole sellaista tekosyytä, ettei voisi pitää omasta kunnostaan huolta”

 

Kuka olet?
Laulaja-lauluntekijä, jooga- ja asahi-ohjaaja sekä koti-isä. Ajankäytöllisesti eri roolien välille on löytynyt sopiva tasapaino. Olen harrastanut joogaa vuodesta 2000 ja kouluttautunut hathajoogaohjaajaksi Coloradossa USA:ssa vuonna 2011. Asahia olen ohjannut vuodesta 2012. Aloitin työt Etelä-Helsingin kansalaisopistossa asahin ja joogan ohjaajana syyskaudella 2015.

Ammattimuusikkona olen toiminut vuodesta 1988, josta viimeiset 15 vuotta sooloartistina. Olen julkaissut kuusi levyä, joista ”VI”-niminen julkaistiin keväällä 2015. Monet muistavat minut Leningrad Cowboysin laulusolistina 1990-luvulla. Tunnetuimpia kappaleitani vuosien varrelta ovat “Miten pelko lähtee”, “Haaveet kaatuu” ja  ”Niin kaunis on Helsinki nyt”. Uudelta levyltäni ”Huomaan vain sinut” on soinut paljon radiossa.

Opetat asahia ja joogaa Etelä-Helsingin kansalaisopistossa. Miten luonnehtisit lajeja?
Asahi on neljän suomalaismiehen kymmenen vuotta sitten kehittämä terveysliikuntamuoto. Se on seisaaltaan tehtävää harjoittelua, jossa käydään kaikki kehon osat läpi ja vahvistetaan lihasten sekä nikamien liikkuvuutta. Jooga taas on tuhansia vuosia vanha laji, joka on alkulähteiltään haarautunut niin moneen, että sitä on käsitteenä hankala yksinkertaisesti selittää. Itse olen opiskellut hathajoogaa, joka on kaiken joogan perusta.

Lajit eroavat toisistaan konkreettisimmin siten, että joogassa tarvitaan aina matto, siinä missä asahissa harjoitukset tehdään seisten ilman erityisiä varusteita. Joogassa harjoitteita voidaan tehdä esimerkiksi seisten, istuen tai punnertaen, jolloin omaa kehoa hyödynnetään monella eri tavalla. Jooga rauhoittaa, hiljentää ajatuksia ja vähentää stressiä. Asahia voi tehdä vaikka toimistossa, ja jo kymmenen minuutin harjoittelulla on virkistävä vaikutus.

Keskittyminen omaan itseen ja kehonhuoltoon on lajeja yhdistävä pyrkimys. On tärkeää oivaltaa oman kehon kunnossapidon merkitys, sillä jokainen on itse vastuussa sen huolehtimisesta. Aloittaminen ei aina ole helppoa ja itsellänikin on ollut kynnyksiä ylitettävänä. Mutta kun on astunut salista ulos, on harvemmin ottanut päähän. Parasta on, jos harjoittelusta ei ota paineita, vaan siitä tulee osa elämää, kuten syömisestä tai elokuvissa käymisestä.

Millainen olet ohjaajana ja mikä siinä on parasta?
Olen kouluttautunut asahiohjaajaksi Etelä-Helsingin kansalaisopistossa ohjaavan Yrjö Mähösen kursseilla. Koen olevani etuoikeutetussa asemassa, kun olen saanut käydä kahdella asahin kehittämiseen osallistuneen henkilön tunneilla. Olen ammentanut herroilta kaiken tietotaidon ja haluan noudattaa kurinalaisesti lajin alkuperäistä suunnitelmaa.

Omilla jooga- ja asahitunneillani pyrin huomioimaan sekä ensikertalaiset että pitkään harrastaneet. Jokaisella pitää olla riittävästi ja riittävän haastavaa tekemistä tunnin aikana. Olen pohtinut eroja opettaja- ja ohjaajatermin välillä. Miellän itseni enemmän ohjaajaksi kuin opettajaksi, jonka yhdistän auktoriteettiin. Ohjaaja on jo sanana pehmeämpi.

Ohjaajan luonteenpiirrettä en aikanaan kouluttautumisvaiheessa havainnut, mutta on kiva huomata, että sellainen on minusta löytynyt. Tunnistan itsessäni muusikon ja liikunnanohjaajan eri roolit, mutta joskus pysähdyn ihmettelemään, että olen todellakin molempia. Kun astun liikuntasaliin, jätän muusikon egon salin ulkopuolelle ja herkistyn ohjaamiseen.

Vain noin 20–30 % tuntieni rakenteesta on etukäteen suunniteltua. Mitä vähemmän suunnittelen, sitä suurempi todennäköisyys, että ”flow” alkaa viedä tuntia oikeaan suuntaan. Tunnin kulkuun vaikuttavat vuorokaudenaika, oma fyysinen vireystila sekä ohjattavien energiataso ja toiveet. Haen jatkuvasti tietoa uusista liikesarjoista, mutta en halua kirjoittaa niitä muistiin vaan saada ne iskostettua ohjaamisen kautta.

Miten saat yhdistettyä musiikin ja liikunnan ohjaamisen?
Muusikon työ ja liikunnan ohjaaminen täydentävät toisiaan. Liikunta vahvistaa fyysistä jaksamista keikkaillessa ja hengitystekniikkaa, josta on hyötyä laulamisessa. Ohjaaminen ihmisten edessä esiintyen on muusikkotaustani vuoksi helpompaa. En ajattele kumpaakaan työnä ja on vain bonusta, jos niistä saa vielä palkkaakin :)

Itse asiassa ura musiikin parissa on sattumaa, samoin kuin liikunnan ohjaaminen opistossa. Ykä pyysi minua aikanaan tuuraajaksi yhdelle asahitunnille ja yhtäkkiä huomasin, että syyskauden jälkeen asahin ja joogan kurssit ovat saamassa jatkoa keväälle…

Mikä on mottosi?
”Ei ole sellaista tekosyytä, ettei voisi pitää omasta kunnostaan huolta”

Tervetuloa Joren asahi- ja joogatunneille Etelä-Helsingin kansalaisopistoon!

Opetuspaikat: Laivurin sali (Laivurinkatu 35) ja Snellmanin ala-asteen koulu

Tutustu kurssitarjontaan www.etko.fi ja ilmoittaudu netissä, puhelimitse (09) 622 9580 tai toimistolla Iso Roobertinkatu 20–22:ssa.